Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

1 θέατρο, 5 ναοί και μιά βίλα

Αφού ξημέρωσε η Κυριακή 3 Ιουνίου στο Παλέρμο, πήραμε το πρωινό στο Β&Β που μέναμε, φορτώσαμε τις μηχανές και φύγαμε για δυτικά αρχικά. Η πρώτη στάση που κάναμε ήταν στην αρχαία Εγέστα (Segesta ιταλιστί) όπου υπάρχει ένα αρχαιοελληνικο θέατρο κι ένας ναός δωρικού ρυθμού αλλά δεν ξέρουμε σε ποιόν Θεό είναι αφιερωμένος.



Λόγω της Κυριακής (μάλλον) οι αρχαιολογικοί χώροι δεν είχαν εισιτήριο. Ο χώρος της Εγέστας όμως απείχε 1,5 χλμ από το πάρκινγκ οπότε αν δεν ήθελες να περπατήσεις μέσα στην ζέστη με τα ρούχα και τις μπότες της μηχανής, έπρεπε να πάρεις το λεωφορείο που έκανε 3 ευρώ. Επιπλέον κανένα ευρώ έδινες σ' ένα ζευγάρι μουσικούς που σε διασκεδάζαν, στα 4 λεπτά που έκανε το λεωφορείο να πάει στην είσοδο του χώρου, με τοπικά τραγούδια. Το ελληνικό θέατρο ήταν 2 χλμ πάνω στην ανηφόρα κι αν δεν ήθελες να περπατήσεις πάλι μέσα στην ζέστη με τα ρούχα και τις μπότες της μηχανής, έπρεπε να πάρεις άλλο λεωφορείο που έκανε 1,5 ευρώ. Και επειδή μετά από όλη την βόλτα είχες πλαντάξει, έπαιρνες από τον αυτόματο πωλητή ένα νεράκι άλλο 1 ευρώ. Σύνολο 5,5 ευρώ χωρίς εισιτήριο για τον αρχαιολογικό χώρο.

Η δεύτερη στάση που κάναμε ήταν ένα χωριό, το Erice, στο δυτικό άκρο της Σικελίας πάνω από το Trapani. Μεσαιωνικό χωριό αλλά για μένα που είχα δει πολλά τέτοια στην Τοσκάνη δεν μου έλεγε τίποτα. Παρ' όλα αυτά φωτογράφισα την πραμάτεια ενός μαγαζιού που πούλαγε κεραμικά.


Η τρίτη στάση που κάναμε ήταν στον αρχαιολογικό χώρο του Σελινούντα. Κι εκεί λόγω Κυριακής δεν είχε εισιτήριο αλλά ο χώρος ήταν μεγάλος και για να μην περπατάς μέσα στην ζέστη με τα ρούχα και τις μπότες της μηχανής, έδινες 12 ευρώ κι έπαιρνες ένα ηλεκτρικό αυτοκινητάκι τύπου γκόλφ να σε πηγαίνει αυτό.

Όσοι σκέπτεσθε να παντρευτείτε σύντομα μπορείτε να κάνετε τον γάμο σας στον Σελινούντα μπροστά στον δωρικό ναό.


Έτσι αργά το απόγευμα φτάσαμε στο χωριό που είχαμε κλείσει να μείνουμε και το οποίο λεγόταν Porto Empedocle. Ο νεαρός της οικογενείας του Β&Β που μίλαγε αγλικά μου είπε ότι το χωριό πήρε το όνομα του από τον Έλληνα φιλόσοφο. Στο σχολείο είχε κάνει αρχαία ελληνικά αλλά πλέον δεν θυμόταν τίποτα. Μπορούσε όμως να διαβάσει την ελληνική λέξη "ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ" που ήταν γραμμένη στα κόκκινα βιβλιαράκια που του δώσαμε να μας καταχωρήσει.

Την επόμενη μέρα, αφού φάγαμε το πρωινό μας στο Β&Β του Εμπεδοκλή φύγαμε για τον αρχαίο Ακράγαντα, δίπλα στον οποίο έχει χτιστεί ο νέος (ιταλιστί Agrigento). Ήταν Δευτέρα όμως και η είσοδος στην κοιλάδα των Ναών στοίχιζε 10 ευρώ. Το πάρκινγκ στοίχιζε 3 ευρώ για κάθε μοτοσυκλέτα. Η όλη διαδρομή ήταν 2 χλμ άνοδος και άλλα 2 κάθοδος. Μπορούσες να το πας με τα πόδια αλλά αν δεν ήθελες να περπατάς μέσα στην ζέστη με τα ρούχα και τις μπότες της μηχανής, έδινες 3 ευρώ και σε πήγαινε ένα βανάκι στον ψηλότερο ναό και από εκεί το έκοβες με τα πόδια στην κατηφόρα.
Ο πρώτος ναός χτίστηκε από τους Καρχηδονίους και ήταν ο ναός του Juno (της Ήρας)


Κατηφορίζοντας περάσαμε από το ναό της Ομονοίας (ιταλιστί Concordia)...

... ο ναός του Ηρακλέους, ή ότι έχει μείνει από αυτόν....

... και τον ναό του Ασκληπιού (ή ότι έχει μείνει από αυτόν).

Συνεχίσαμε ανεβαίνοντας στα βουνά σ' ένα χωριό που λέγεται Piazza Armerina. Έξω από αυτό το χωριό υπάρχει μια τεράστια βίλα ρωμαϊκής εποχής όπου οι τοίχοι ήταν γεμάτοι τοιχογραφίες και τα πατώματα γεμάτα ψηφιδωτά. Το όνομα αυτής Villa Romana del Casale.


Στην συνέχεια ξανακατεβήκαμε από τα βουνά στην θάλασσα και πήγαμε στο νότιο λιμάνι της Σικελίας το Pozzalo για να διερευνήσουμε την δυνατότητα να πάμε με καράβι στην Μελίτα.

Μιχάλης
Σικελία
4 Ιουνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου