Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Από την Σικελία στην Καλαβρία και στην Απουλία

Σάββατο πρωί αφήσαμε πίσω μας την όμορφη Ταορμίνα και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής στην ηπειρωτική Ιταλία. Φτάσαμε στην Μεσσίνα και πήραμε το φέρυ για να διασχίσουμε τα στενά της Σκίλλας και της Χάρυβδης όπως λέγεται το στενό ανάμεσα στην Σικελία και την Καλαβρία, εξ αιτίας των θαλάσσιων ρευμάτων που υπάρχουν και τα οποία δυσκόλευαν τους ναυτικούς πριν εφευρεθούν τα μηχανοκίνητα σκάφη.
Περνώντας στο Ρήγιο της Καλαβρίας (Regio di Calabria στα ιταλικά) είχαμε σκοπό να πάμε μέχρι τον Κρότωνα. Πήραμε λοιπόν τον παραλιακό δρόμο από το Ρήγιο και μετά από αρκετές ώρες βγήκαμε στον Κρότωνα. Η διαδρομή περνάει από μερικές πανέμορφες παραλίες με ωραίο σμαραγδένιο χρώμα στην θάλασσα αλλά γενικά δεν είναι αναπτυγμένη. Έτσι λοιπόν, μετά τις Συρακούσες όπου είχε ζήσει ο Αρχιμήδης πήγαμε και στον Κρότωνα που είχε ζήσει ο Πυθαγόρας. Ο ιδιοκτήτης του Β&Β που μείναμε μας είπε ότι οι κατοικοι του Κρότωνα λέγονται Pitagoristi(!).
Κάνοντας μια βόλτα στην πόλη δεν είδα τίποτα να μ' ενθουσιάζει. Έχει ένα παραλιακκό μέτωπο αλλά όπως είπαμε και με τον Ντένη θυμίζει λίγο Ασπροβάλτα. Ενδιαφέρον ήταν το εστιατόριο που φάγαμε το οποίο έβγαζε μιά βεράντα που στηριζόταν με κολώνες μέσα στην θάλασσα.


Κυριακή πρωί φύγαμε από τον Κρότωνα με προορισμό τον Τάραντα. Στον δρόμο κάναμε και μια στάση να δούμε το χωριό Matera στο οποίο οι κάτοικοι μέχρι την δεκαετία του 50 έμεναν σε σπηλιές σαν τρωγλοδύτες. Έτσι μεγάλο μέρος του χωριού, το οποίο λέγεται Sassi, είναι χαμηλότερα από το υπόλοιπο χωριό.

Το απόγευμα φτάσαμε στον Τάραντα και αφού τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο βγήκαμε βόλτα στην πόλη.





Στην παλιά πόλη του Τάραντα υπάρχει ένα μικρό κάστρο τ' οποίο ανήκει στο Ιταλικό ναυτικό. Το ναυτικό λοιπόν βάζει έναν υπαξιωματικό και προσφέρει δωρεάν ξενάγηση σε όποιον θέλει  σχεδόν κάθε 2 ώρες από τις 9:30 το πρωί μέχρι τις 1:30 μετά τα μεσάνυχτα. Έτσι, μετά το δείπνο πήγαμε και εμείς στο κάστρο....

....να παρακολουθήσουμε την ξενάγηση η οποία δυστυχώς ήταν μόνον στα ιταλικά. Μεταξύ των εκθεμάτων που βρέθηκαν στις ανασκαφές του κάστρου ήταν κι ένα αργύριο της εποχής του Ιησού σαν τα 30 που πήρε ο Ιούδας. Παρακάτω φαίνεται φωτογραφημένο μέσα από μεγενθυντικό φακό.



Αύριο θα φύγουμε για τα ελληνόφωνα χωριά της Απουλίας και της Grecia Salentina.

Μιχάλης
Τάραντας
10 Ιουνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου