Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΒΑΣΗ



22 Μαρτίου

Σήμερα ξεκινήσαμε την μέρα μας με το πλοίο να διασχίζει ένα στενό πέρασμα ανάμεσα στην ηπειρωτική Ανταρκτική κι ένα νησάκι. Το πέρασμα έχει την ονομασία Lemaire channel και ήταν γεμάτο από παγόβουνα που το πλοίο περνούσε ίσα-ίσα και με πολύ χαμηλή ταχύτητα.
Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη έσα από το τζάμι του πλοίου


Μετά κατευθυνθήκαμε σε μια συστάδα νησιών που λέγεται Argentina islands κι επισκεφθήκαμε ένα μικρό οίκημα το οποίο αποτελούσε βάση μιας βρετανικής ερευνητικής αποστολής από το 1947 ως το 1954. Το 54 έφυγαν για να ξαναγυρίσουν το επόμενο καλοκαίρι  αλλά δεν γύρισαν ποτέ. Το οίκημα αυτό συντηρήθηκε από τους Βρετανούς και τώρα είναι κάτι σαν μουσείο ενώ μέσα έχουν κρατήσει τα πράγματα που είχαν μείνει από τότε.


Μετά από κάμποσα χρόνια οι Βρετανοί έφτιαξαν μια μεγαλύτερη βάση σ’ ένα κοντινό νησί το οποίο είχε καλύτερη πρόσβαση και το 1996 την πούλησαν στην Ουκρανία η οποία την έχει ακόμα. Οι Ουκρανοί επιστήμονες οι οποίοι μένουν εκεί για έναν χρόνο, μας καλοδέχθηκαν (αφού κάνουν κρα να δουν άνθρωπο) και μας ξενάγησαν στην βάση.
 
Στην βάση έχουν ένα μπαράκι (Ουκρανοί χωρίς μπαρ;) κι ένα κατάστημα για σουβενίρ, το πιο νότιο κατάστημα σουβενίρ όπως μας είπαν.

Σύμφωνα με τις ταμπέλες που είχε έξω από το κτίριο της βάσης, πρέπει να είμαι περίπου 15.000 χλμ μακρυά από την Αθήνα.
Κι ενώ χάζευα πίσω από τις γρίλιες της Ουκρανικής βάσης τους πιγκουίνους να χιονίζονται

βγήκα στο χιόνι κι εγώ για να πάρω το zodiac να γυρίσω στο πλοίο.

Μιχάλης
Argentina islands,
22 Μαρτίου


23 Μαρτίου


ΔΙΑΣΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΟ ΚΥΚΛΟ



Σήμερα αφού ξυπνήσαμε όπως κάθε μέρα από το αρχηγό αποστολής στα μεγάφωνα, πήραμε πρωινό και βγήκαμε στο κατάστρωμα να δούμε το πλοίο να διασχίζει τον Ανταρκτικό κύκλο προς τον Νότο. Έχουμε κατέβει αρκετά νότια με το κρύο πλέον να είναι τσουχτερό και την θάλασσα γεμάτη πάγους πάνω στους οποίους βρισκόντουσαν διάσπαρτες φώκιες.


Κάθε σημαδάκι που φαίνεται πάνω στους πάγους είναι φώκια

Μετά το γεύμα, στο πρόγραμμα ήταν να πατήσουμε σ’ ένα νησί που λέγεται Detaille island αλλά επειδή η ανιχνευτική βάρκα δεν βρήκε κατάλληλο χώρο για να βγούν οι βάρκες με ασφάλεια αρκεστήκαμε στο να κάνουμε βόλτες με τις zodiac γύρω από το νησί και τα παγόβουνα ενώ έριχνε χιόνι και φύσαγε αέρας.
Εκεί είδαμε ένα άλλο είδος πιγκουίνου, τους Adelie και φώκιες.


Βέβαια από την παρέα δεν έλειπαν ούτε και τώρα οι kayakers και οι αυτοδύτες.


Μετά, μέσα στον χιονιά κινήσαμε να γυρίσουμε στο πλοίο
  
Από αύριο ξεκινάμε να κινούμαστε βορείως πλέον για να επιστρέψουμε στο Ushuaia.

Μιχάλης
Νοτίως του Ανταρκτικού κύκλου,
23 Μαρτίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου