Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Και από την ζέστη του Buenos Aires στα κρύα της Παταγονίας

Γύρω στις 5 παρά τέταρτο το πρωί ήμουν στο αεροδρόμιο εσωτερικών πτήσεων του Buenos Aires. Αφού ανέβηκα στο γεμάτο κόσμο Airbus A320 διαπίστωσα ότι γύρω-γύρω από την θέση μου υπήρχε 1 μωρό και 3-4 παιδιά κάτω των 3 ετών. 2 απ' αυτά ήταν αδέλφια και τσακωνόντουσαν συνεχώς ενώ οι ιθαγενείς γονείς τους προτιμούσαν να παίζουν με το κινητό ή να κοιμούνται. Αν εξαιρέσουμε αυτό η πτήση ήταν πολύ ομαλή κι έτσι 3,5 ώρες αργότερα προσγειωνόμουν στην Γη του Πυρός, στην πόλη Ushuaia η οποία απέχει 3100 χλμ από το Buenos Aires, είναι το νοτιότερο λιμάνι του κόσμου και το νοτιότερο άκρο της Αμερικής. Κάτι σαν το Βόρειο Ακρωτήριο της Νορβηγίας για την Ευρώπη. Η διαφορά είναι ότι όταν το 1995 πήγα στο Βόρειο Ακρωτήριο κατακαλόκαιρο η θερμοκρασία ήταν 7 βαθμούς ενώ σήμερα στο Ushuaia ήταν 16. Όπως λένε οι οδηγοί, αυτή την εποχή δεν έπρεπε να πάει πάνω από 12. Έτσι τα κρύα της Παταγονίας δεν ήταν τόσο κρύα. Η Γη του Πυρός είναι ένα νησί με την επίσημη ονομασία Μεγάλη Νήσος της Γης του Πυρός (Isla Grande de Tierra del Fuego) που χωρίζεται από την υπόλοιπη Ν. Αμερική από το στενό του Μαγγελάνου (μήκους 595 χλμ). Όταν ο Μαγγελάνος έφτασε σ' αυτό το άκρο της Αμερικής είδε κάποιες φωτιές που είχαν ανάψει οι ιθαγενείς κι έτσι ονομάστηκε Γη του Πυρός.

Η θέα από το ξενοδοχείο

Το Ushuaia από το λιμάνι


Αφού τακτοποιήθηκα στο ξενοδοχείο το μεσημέρι κατέβηκα στο λιμάνι για να πάρω ένα τουριστικό πλοίο τύπου καταμαράν και να πάω στο κανάλι Beagle.
Το κανάλι Beagle συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό, έχει μήκος περίπου 200 χλμ και είναι το φυσικό σύνορο μεταξύ Αργεντινής και Χιλής. Έχει πάρει τ' όνομα του από το πλοίο του Κάρολου Δαρβίνου, επικεφαλής της πρώτης Βρετανικής αποστολής που το ανακάλυψε. Έχει 2 πλεονεκτήματα σε σχέση με το στενό του Μαγγελάνου: δεν παγώνει ποτέ και επειδή είναι αρκετά στενό δεν το πιάνει καιρός.
https://www.google.com.ar/maps/place/Beagle+Channel/@-54.9708659,-68.9979829,8z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0xbc4c25de25f0be69:0xc4e42c4a1423eb8c!8m2!3d-54.8898917!4d-67.8348967?hl=el

Στο καράβι υπήρχαν όμορφες παρουσίες απ' αυτές που δεν μπορείς ν' αντισταθείς να φωτογραφίσεις.

 Κάνοντας την βόλτα μας περάσαμε από ένα σύμπλεγμα νησιών που έχει την Γαλλική ονομασία Les eclaireurs που σημαίνει "οι φέροντες φώτα" από μια αντίστοιχη Γαλλική αποστολή. Σ' αυτά τα νησάκια κατοικούν κορμοράνοι (που επειδή είναι μάυροι από πάνω και άσπροι από κάτω μοιάζουν με πιγκουίνους), θαλάσσιοι λέοντες (sea lions στα αγγλικά και lobos στα ισπανικά) και πιγκουίνοι στα πιο απομακρυσμένα νησιά (που δεν επισκεφθήκαμε).






Επιστρέφοντας στο Ushuaia πήγα να βγάλω μια φωτογραφία την παρακάτω ταμπέλα:

Fin del mundo (= τέλος του κόσμου) και αύριο το απόγευμα στις 5 θα μπω σ' ένα καράβι για να πάω ακόμα παραπέρα. Πριν το κάνω αυτό ενδεχομένως να πάω και μέχρι το εθνικό πάρκο της Γης του Πυρός αν προλάβω.

Μιχάλης
Ushuaia, Tierra del Fuego,
16 Μαρτίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου