Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Back on the chain gang

Καλή χρονιά και χρόνια πολλά.

Μπήκε το 2017, έφτασε 9 Ιανουαρίου και είπα να ξεκινήσω την πρώτη μου εξόρμηση για φέτος. Έτσι το βραδάκι, λίγο πριν τις 7 μπήκα σ' ένα αεροπλάνο της Egypt air και μιάμιση ώρα αργότερα βγήκα στο αεροδρόμιο Μποργκ Ελ Αράμπ της Αλεξανδρείας όπου με παρέλαβαν ο Λευτέρης και η Δέσποινα.
Στην Αλεξάνδρεια είχα έρθει για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 1996 και ξανά τον Νοέμβριο του 1998. Σχεδόν 18 χρόνια αργότερα, τώρα, είδα μεγάλες διαφορές. Κατ' αρχάς είχε πολύ περισσότερη κίνηση και είναι λογικό αφού ο πληθυσμός της πόλης έχει ξεπεράσει τα 13 εκκατομύρια. Η δεύτερη μεγάλη διαφορά είναι οι γυναίκες που φορούν μαντήλα. Τα 96 & 98 μόνον το 10% περίπου των γυναικών φορούσαν μαντήλα και αυτές ήταν κυρίως γυναίκες μεγάλης ηλικίας. Τώρα το μόνον 10% των γυναικών ΔΕΝ φοράει μαντήλα ανεξαρτήτως ηλικίας.

 Σήμερα, Τρίτη 10 Ιαν, αποφάσισα να επισκεφτώ την βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας αφού το 98 δεν είχε ακόμη χτιστεί. Τι κτίριο της Biblioteca Alexandrina, όπως ονομάζεται η βιβλιοθήκη, είναι πολύ μοντέρνο και έχει σχεδιαστεί από Νοβηγικό αρχιτεκτονικό γραφείο αλλά στην σχεδιαστική ομάδα εκτός από Νορβηγούς συμμετείχαν 1 Αμερικανός, 1 Αυστριακός και ένας Αιγύπτιος.


και έτσι φαίνεται στην μακέτα που δίνει μια πιο πανοραμική άποψη:
Η κυρίως βιβλιοθήκη είναι στο κεκλιμμένο στρογυλλό κτίριο ενώ το μικρό σφαιρικό κτίριο είναι πλανητάριο και το μεγαλύτερο πολυγωνικό είναι συνεδριακό κέντρο. Όλα τα κτίρια συνδέονται υπογείως με διαδρόμους και άλλους χώρους στους οποίους υπάρχουν διάφορες εκθέσεις μία εκ των οποίων είναι αφιερωμένη στο δολοφονηθέντα το 1981 (κατά την διάρκεια μιας παρέλασης) πρόεδρο Ανουάρ Σαντάτ. Η βιβλιοθήκη έχει μέχρι στιγμης 2 εκκατομύρια τόμους ενώ έχει δυνατότητα να χωρέσει άλλα 3. Το μεγαλύτερο μέρος των βιβλίων έχει ψηφιοποιηθεί και είναι διαθέσιμο από την ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης.


 Η είσοδος για τους Αιγυπτίους κοστίζει 6 αιγυπτιακές λίρες (= 0,25 ευρώ) ενώ για τους ξένους 70 λίρες (= 4 ευρώ). Στον υπαίθριο χώρο ανάμεσα στα κτίρια υπάρχει και η προτομή του Έλληνα ιδρυτού της πόλης.


Ξεναγός μου ήταν μία κοπέλα η οποία μίλαγε εξαιρετικά αγγλικά αφού είχε τελειώσει το Αγγλικό σχολείο Αλεξανδρείας αλλά παρ' όλα αυτά φορούσε την μαντήλα.
Τελειώνοντας την επίσκεψη μου στην βιβλιοθήκη έκανα μια βόλτα στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης, την Corniche, χαζεύοντας την χαοτική κίνηση. Αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία, τρίκυκλα, κάρα και πεζοί όλα μαζί κορνάροντας και με μοναδικό κανόνα "όποιος προλάβει έχει προτεραιότητα".




Από αύριο και για τις επόμενες 9 μέρες θα είμαι χαμένος στην έρημο της Σαχάρας με ένα Toyota Land Cruiser ξεκινόντας από την όαση της Fayoum. Απ' ότι μου είπε ο ξεναγός μου σε ορισμένα από τα ξενοδοχεία που θα μείνω (όταν θα μένω σε ξενοδοχεία διότι έχει και 2-3 μέρες σκηνή) έχουν σύνδεση με το διαδίκτυο οπότε πιθανόν ν΄αναρτώ κάτι στο blog.

Μιχάλης
Αλεξάνδρεια
10 Ιαν 2017

2 σχόλια:

  1. Χρόνια Πολλά!! Καλή Χρονιά!! Πολλά ταξίδια να σου φέρει το 2017!! Δεν παιζεσαι!!! Πάρε μαζί ιπποκομο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. περίεργα μέρη για εμάς, αυτοκίνητα- άμαξες θα έλεγα και μαντήλες αλλά τις βλέπουμε συχνά πια. Να περάσεις καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή