Κυριακή 15 Μαΐου 2016

15 Μαΐου, 3η μέρα, Σεράγεβο

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αποτελείται από τρεις εθνότητες: τους Σέρβους που είναι ορθόδοξοι, τους Κροάτες που είναι καθολικοί και τους Bosniacs που είναι μουσουλμάνοι. Αφού αυτοί οι τρεις πληθυσμοί σφαχτήκαν μεταξύ τους στον "εμφύλιο" στις αρχές της δεκαετίας του 90, τους επιβλήθηκε από την διεθνή κοινότητα (βλ. αμερικανοί) η συμφωνία του Dayton η οποία προέβλεπε την δημιουργία συνομόσπονδου κράτους αποτελούμενου από την ομοσπονδία Κροατών - Μουσουλμάνων και την Σερβική δημοκρατία. Οι δύο αυτές συνιστώσες (και εδώ συνιστώσες;) έχουν η καθεμία δική τους βουλή, δική τους κυβέρνηση και δικό τους πρόεδρο. Επιπλέον υπάρχει και η κεντρική βουλή, κυβέρνηση και τριμελές προεδρείο απ' όλες τις εθνότητες. Επειδή αυτές τις εθνότητες δεν τις ενώνει τίποτα αλλά επιπλέον οι ήρωες του ενός θεωρούνται εγκληματίες από τους άλλους, αντιλαμβάνεστε ότι το σύστημα δεν δουλεύει με τίποτα. Καθένας βάζει τρικλοποδιά στις πρωτοβουλίες του άλλου και έτσι δεν προχωράει τίποτα.
Στο παρακάτω βιντεάκι φαίνεται πανοραμικά το Σεράγεβο από μία από τις θέσεις που χρησιμοποιούσαν οι Σέρβοι για να βομβαρδίζουν, κατά την διάρκεια του πολέμου, τις άλλες περιοχές της πόλης.



Σήμερα το πρωί, μετά από ένα πρωινό 5 αστέρων από τον Θύμιο, φύγαμε και πήγαμε στο χιονοδρομικό κέντρο της Jahorina το οποίο αποτελούσε μέρος των εγκαταστάσεων των χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων του 1984. Ακόμα και στο σκί ξεχωρίζουν οι εθνότητες. Σε άλλο χ.κ. πάνε οι Σέρβοι σε άλλο οι Κροάτες και οι μουσουλμάνοι. Αν και η θερμοκρασία ήταν μόλις 5 βαθμοί η θέα ήταν εκπηκτική.


Ηπιαμε καφέ σ' ένα ξενοδοχείο της περιοχής και ξανακατεβήκαμε στην πολή για να επισκεφθούμε το καταπράσινο πάρκο Vrelo Bosna (πηγές του Bosna)



.
στο οποίο φάγαμε σε τοπική ταβέρνα. Εκεί εγκλωβιστήκαμε για αρκετή ώρα λόγω δυνατής βροχής αφού είχαμε επιλέξει να παρκάρουμε σε απόσταση μισής ώρας και να περπατήσουμε.
Πριν επιστρέψουμε στο σπίτι και αφού η θερμοκρασία στην πόλη είχε πέσει στους 6,5 βαθμούς, περάσαμε από ένα καφέ της πόλης για γλυκό. Το καφέ, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία ήταν πολύ όμορφο, είχε ζωντανή μουσική με πιάνο και φωνή και ο καπουτσίνο κόστιζε 1,30 ευρώ.


Γενικά οι τιμές σ' αυτές τις χώρες είναι χαμηλές. Προχθές στην Νις μία καρμπονάρα και μία μεγάλη μπύρα στοίχισε 3 ευρώ.

Αύριο προβλέπεται βόλτα στο κέντρο της πόλης.
Μιχάλης
15 Μαΐου
χλμ ημέρας: 0

1 σχόλιο: