Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

30 Μαΐου, 18η μέρα, Cinque terre

Η μέρα ξημέρωσε στεγνή. Δηλαδή όταν λέμε στεγνή εννοούμε δεν έβρεχε διότι κατά τ' άλλα τα πάντα ήταν μούσκεμα από την βροχή που έριχνε χθες. Αφού λοιπόν δεν έβρεχε είπα να εκμεταλευτώ την ευκαιρία και να κάνω αυτό για το οποίο ήρθα εδώ, δηλαδή να δω το Cinque terre. Το Cinque terre είναι ένα εθνικό πάρκο της Ιταλίας τ' οποίο αποτελείται από 5 ξεχωριστά χωριά, εξ ου και το Cinque (5) terre (γαίες). Πιο συγκεκριμένα είναι από Β προς Ν τα παρακάτω χωριά: Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola και Riomaggiore. Αυτά τα χωριά συνδέονται μεταξύ τους με τραίνο, με πλοίο, με δρόμο και μ' ένα μονοπάτι το οποίο κατασκευάστηκε την εποχή του Μουσολίνι. Οι αποστάσεις με το τραίνο από χωριό σε χωριό είναι από 1,5 ως 5 λεπτά ενώ αντίστοιχα από τον δρόμο είναι από μισή ως μία ώρα (απ' ότι μου έχουν πει) και αυτό όχι επειδή το τραίνο είναι πολύ γρήγορο αλλά επειδή η διαδρομή του είναι ευθεία δηλαδή μ' εξαίρεση τους σταθμούς η υπόλοιπη διαδρομή είναι σε τούνελ ενώ ο δρόμος ανεβο-κατεβαίνει τα ενδιάμεσα βουνά. Το μονοπάτι, τ' οποίο λέγεται blue trail αυτή την στιγμή είναι κλειστό από το 3ο (Corniglia) μέχρι το 5ο (Riomaggiore) χωριό διότι το 2011 και 2012 μετά από καταρακτώδεις βροχές έγιναν κατολισθήσεις αφήνοντας 4 νεκρούς και μερικούς Αυστραλούς τουρίστες τραυματίες. Τί να περιμένει κανείς, αφού φασίστες το έφτιαξαν. 90 χρόνια μετά κατέρευσε. Επειδή η περιοχή είναι πολύ τουριστική, η διαχείριση του πάρκου έχει βάλει πλαφόν για τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να μπούν καθημερινά. Αυτό βέβαια ισχύει στην φουλ σαιζόν αλλά και σήμερα κάθε άλλο παρά άδεια ήταν με τουρίστες απ' όλο τον κόσμο. Εγώ γνώρισα ένα ζευγάρι Νεοζηλανδών συνταξιούχων  (εμείς οι συνταξιούχοι μυριζόμαστε) οι οποίοι με περιμένουν στην Νέα Ζηλανδία πλέον και βρεθήκαμε σε 2 χωριά.
Για να μπεις στο μονοπάτι πρέπει να πληρώσεις 7,5 ευρώ. Εγώ έδωσα 16 ευρώ και πήρα μια κάρτα η οποία μου έδινε την δυνατότητα να μπω στο μονοπάτι, να χρησιμοποιήσω το τραίνο γαι μία μέρα όσο ήθελα και επίσης να χρησιμοποιήσω τα τοπικά λεωφορεία όπου υπήρχαν. Έτσι λοιπόν το πρωί πήρα το τραίνο από το Levanto όπου μένω για το Monterosso. Από εκεί περπάτησα μέχρι το Vernazza μια διαδρομή περίπου 2 ωρών και μετά στα υπόλοιπα πήγα με το τραίνο. Ευτυχώς, όπως ξαναείπα που έχουν βγει οι ψηφιακές μηχανές διότι σήμερα τράβηξα περίπου 60 φωτογραφίες. Τα θέματα ήταν ατελείωτα

Monterosso, Καλά Ιταλία έχω έρθει ή Ιρλανδία;

 Monterosso


Monterosso

Blue trail. Ευτυχώς δεν είχε κίνηση.

Vernazza. Κάτω εκεί στις ομπρέλες ήπια έναν χυμό να δροσιστώ από το περπάτημα.

Παιχνίδι με τα χρώματα με Γιαπωνέζα τουρίστρια. Vernazza

Στην Corniglia ευτυχώς δεν χρειάστηκε ν' ανέβω πολλά σκαλιά. Είχε άλλα τόσα από πίσω μου. Στον γυρισμό πήρα το λεωφορείο.

Manarola

Manarola. Εκεί πάνω από το μονοπάτι έφαγα μια focaccia για να στυλωθώ.

Manarola

Riomaggiore

Riomaggiore

Riomaggiore. Εκεί πάνω ήπια έναν καπουτσίνο για να χωνέψω την focaccia.

 Riomaggiore

Riomaggiore. ευτυχώς που δεν γίναμε μούσκεμα. Να γιατί σήμερα δεν πετάγαν τα καράβια.

Στο τέλος κατέβηκα με το τραίνο και στην La Spezia η οποία είναι η μεγαλύτερη πόλη της περιοχής. Είναι εκτός του εθνικού πάρκου αλλά το τοπικό τραίνο ξεκινάει (ή τερματίζει) εκει. Το άλλο άκρο είναι το Levanto που μένω.

la Spezia

Αύριο θα εξαρτηθεί από τον καιρό τί θα κάνω διότι προβλέπει πάλι βροχές. Ή θα πάω πάλι στο cinque terre με την μηχανή ή θα πάω στο Portofino.

Μιχάλης
30 Μαΐου,
χλμ ημέρας: 0 (ότι δεν κάνω με την μηχανή δεν μετράει)
συνολικά χλμ: 2733

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου