Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

16 Μαΐου, 4η μέρα, Σεράγεβο

Το Σεράγεβο είναι μια πόλη πληθυσμού 450 χιλιάδων κατ' εκτίμηση. Λέω κατ' εκτίμηση διότι παρά τις κρατικές προσπάθειες καμία απογραφή δεν έβγαλε αποτελέσματα όχι μόνον στο Σεράγεβο αλλά σε όλη την χώρα. Και αυτό διότι πολίτες και των τριών εθνοτήτων αρνούνται να απογραφούν όταν μένουν στα όρια των "αντιπάλων " συνομόσπονδων οντοτήτων.
Σήμερα λοιπόν, μετά από άλλο ένα πρωινό 5 αστέρων προετοιμασμένο από τον Θύμιο (ο οποίος δούλευε σήμερα), αποφάσισα να κάνω μια βόλτα στην πόλη για να δω τί έχει αλλάξει από τις προηγούμενες παρουσίες μου εδώ. Προχώρησα λοιπόν με τα πόδια  προς το κέντρο περνώντας από ένα εμπορικό κέντρο αραβικών συμφερόντων...





...έφτασα στο Οθωμανικό κέντρο της πόλης και περπάτησα στα σοκάκια της ενώ άκουγα τον μουεζίνη να καλεί τους πιστούς σε προσευχή από το τζαμί της πριοχής.






Είπα να κάνω μια στάση στο καφέ-μπαρ KOLOBARA




αλλά μετά από  ωριμότερη σκέψη είπα να το αποφύγω. Αργότερα επισκέφθηκα το μουσείο στο σημείο όπου στις 28 Ιουνίου 1914 ο 19χρονος Σέρβος Gavrilo Princip, μέλος της οργάνωσης "Μαύρη Χείρ" δολοφόνησε τον διάδοχο του Αυστρο-Ουγγρικού θρόνου Αρχιδούκα Φραγκίσκο-Φερδινάρδο και την σύζυγο του Σοφία και ο φόνος αυτός, ως γνωστόν, αποτέλεσε την αφορμή για να ξεσπάσει ο Μεγάλος Πόλεμος που αργότερα ονομάστηκε Α' ΠΠ.


Τέλος πέρασα από την παλιά προτεσταντική εκκλησία στην οποία πλέον  στεγάζεται η σχολή Καλών Τεχνών. Η γέφυρα ακριβώς απ' έξω είναι σχεδιασμένη από φοιτητές της σχολής.



Σήμερα η θερμοκρασία στην πόλη ήταν γύρω στους 10 βαθμούς και ο καιρός βροχερός αρχικά αλλά στεγνός αργότερα.  Αυτό που διαπίστωσα στην τωρινή μου βόλτα είναι ότι πλέον στην πόλη κυκλοφορούν πολλές περισσότερες μαντηλοφορούσες κοπέλες και μάλιστα νεαρές.
Μετά από 4 μέρες στις 2 χώρες, το συμπέρασμα είναι το εξής: Και οι Σερβίδες και οι Βόσνιες είναι πολύ όμορφες γυναίκες.
Αύριο θα κινήσω για το Σπλιτ της Κροατίας αφού περάσω πρώτα από το Μόσταρ της Β-Ε.

Μιχάλης
16 Μαΐου
χλμ ημέρας: 0


1 σχόλιο:

  1. Απαράδεκτη η απουσία δειγμάτων της Σερβικης και Βοσνιακοερζεγοβινικης ομορφιάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή