Κυριακή 22 Μαΐου 2016

22 Μαΐου, 10η μέρα Rovinj-Βενετία

Χθες το βράδυ, μετά την ανταπόκριση που ανέβασα στο blog, ξαναβγήκα μια βόλτα στο Rovinj για φαγητό και βρήκα την ευκαιρία και έβγαλα μερικές νυκτερινές φωτογραφίες, 2 από τις οποίες ανέβασα στο blog. Επειδή κάθε μέρα συνδέω στο facebook μόνον την ανταπόκριση της ημέρας, όσοι χρησιμοποιείτε αυτόν τον σύνδεσμο (μέσω του f/b) δεν θα τις έχετε δεί. Πρέπει να πάτε στην αρχική σελίδα του blog (χωρίς την ημερομηνία) για να τις δείτε.

Σήμερα ξημέρωσε μια ωραία μέρα στο Rovinj. Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε το ταξίδι έβγαλα όλα τα αδιάβροχα (πάνω-κάτω). Έκανα check-out από το camping και έφυγα προς την Ιταλία αποφεύγοντας όπως πάντα τους αυτοκινητόδρομους. Και άλλοι πολλοί ωραίοι δρόμοι, όχι παράκτιοι αυτή την φορά, με πολλούς ποδηλάτες να κάνουν βόλτες. Γενικά στην Κροατία είδα πολλούς ποδηλάτες όχι μόνον να κάνουν βόλτες αλλά και να ταξιδεύουν φορτωμένοι. Για να μπώ στην Ιταλία έπρεπε να διασχίσω ένα μικρό κομμάτι της Σλοβενίας περίπου 20 χλμ το οποίο είναι και η μοναδική διέξοδος της χώρας στην θάλασσα. Μόλις μπήκα στην euroland (= χώρα του ευρώ, η Σλοβενία έχει ευρώ) άρχισε η κίνηση. Πολλά αυτοκίνητα και πάρα πολλές μηχανές σήμερα. Ήταν Κυριακή, ο καιρός ήταν καλός και βγήκαν όλοι για βόλτα. Μέχρι και οι Χαρλεάδες (αφού δεν υπήρχε να φόβος να λερώσουν κανένα νίκελ!!). Περίπου στις 2 ώρες καβάλα ήμουν στην Σλοβενία και είχα σκεφτεί να κάνω μία στάση στην πόλη Capodistria (στα Ιταλικά) ή Koper (στα Σλοβενικά). Απ' ότι διάβασα στην αρχαιότητα λεγόταν Αιγίς και αργότερα ονομάστηκε Κόπρος στα ελληνικά (απ' όπου και η σημερινή ονομασία Koper) και Capris στα λατινικά. Το Capodistria βγήκε διότι ήταν η πρωτεύουσα της χερσονήσου της Ίστριας (Capo d' Istria). Πράγματι σταμάτησα σ' ένα παραθαλάσσιο καφέ για έναν καπουτσίνο (1,6 ευρώ)

Πολλές μηχανές μαζεμένες όλες όμως από κοντά. Μία μόνον ήταν από μακριά.
 




Ο κόσμος έκανε μπάνιο και δίπλα ακριβώς είναι το λιμάνι. Τί να κάνεις; αν οι ακτές όλες και όλες δεν είναι πάνω από 5-10 χλμ!!!!


Αφού τέλειωσα με την Σλοβενία μπήκα στην Ιταλία περνώντας πρώτα μέσα από την Τεργέστη. Αν δείτε στον χάρτη η Ιταλία κάνει μια προεξοχή για να συμπεριλάβει την Τεργέστη στην επικράτεια της (η οποία στα σλοβένικα λέγεται Trst. Τί λέξη είναι αυτή με 4 σύμφωνα και 0 φωνήεντα δεν μπορώ να καταλάβω). Η πόλη δώθηκε στην Ιταλία μετά το τέλος του Α' ΠΠ (μέχρι τότε ανήκε στην Αυστρο-Ουγγαρία) παρ' ότι οι κάτοικοι της ήταν κυρίως Σλοβένοι και λίγοι Ιταλοί. Μετά τον Β' ΠΠ και μέχρι το 1947 ήταν υπό Αγγλο-Αμερικανική κατοχή ενώ από το 1947 ως το 1954 είχε καθεστώς ελεύθερων εδαφών (free territory of Trieste) το οποίο τελούσε υπό την προστασία του ΟΗΕ και ο ένας τομέας που περιελάμβανε την πόλη διοικείτο από Άγγλους και Αμερικανούς. Ένας 2ος τομέας, έξω από τα όρια της πόλης διοικείτο από Συνταγματάρχη του Λαϊκού Γιουγκοσλαυικού στρατού. Το 1954 ο ένας τομέας (που είχε την πόλη) δόθηκε στην Ιταλία και ο άλλος στην Γιουγκοσλαυία προς μεγάλη απογοήτευση του Τίτο (ο οποίος όμως τότε δεν είχε πού την κεφαλήν κλίναι αφού τα είχε τσουγκρίσει με την Σοβιετία).
Είχα πάλι σκεφτεί να αποφύγω την autostrada και να πάρω τον παραλιακό δρόμο. Επιλογή που αποδείχθηκε λάθος Κυριακή με καλό καιρό όλοι οι Ιταλοί είχαν βγεί στις παραλίες. Και όχι μόνον οι Ιταλοί, ήταν και κάτι καρμίρηδες βορειοευρωπαίοι με τροχόσπιτα που απέφευγαν την autostrada λόγω διοδίων. Ψάχνοντας για βενζίνη έβλεπα ότι όλα τα βενζινάδικα ήταν κλειστα μέχρι που σ' ένα που μπήκα και βγήκα, διαπίστωσα ότι ο οδηγός πίσω μου δεν βγήκε. Και τότε κατάλαβα ότι μπορείς να βάλεις βενζίνη και με κλειστό βενζιναδικο. Έχει περάσει πολύς καιρός που γύρισα από το Βέλγιο και τα είχα ξεχάσει αυτά. O tempora o mores!!!! Αφού είδα και αποείδα και αφού ο παραλιακός δεν έλεγε και πολλά βγήκα και εγώ σην autostrada. 2ο λάθος. Ποτέ μην βγαίνεις Κυριακή απόγευμα με καλό καιρό στην autostrada. Πήχτρα. Ευτυχώς με την μηχανή έκανα κάτι ελληνικά κόλπα, τα οποία κάνουν και οι Ιταλοί, και ξελάσπωσα. Πάρα πολλές μηχανές σήμερα στους ιταλικούς δρόμους (σε όλους). Ίσως είχε να κάνει και με τ' ότι είχε Motogp στο Muggelo το οποίο είναι λίγο νοτιότερα. Μετά από λίγη ώρα βρήκα το camping μου που είναι πάνω στην λιμνοθάλασσα της Βενετίας και εγκαταστάθηκα. Έχει και πισίνα αλλά αύριο μάλλον θα βρέχει. Ευκαιρία να ξαναδώ την Βενετία.
Σήμερα δεν ειχε πολλές φωτογραφίες αλλά έχετε να κοιτάτε από χθες.

Μιχάλης
22 Μαΐου
χλμ ημέρας: 298
συνολικά χλμ: 2035

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου