Σάββατο 21 Μαΐου 2016

21η Μαΐου, 9η μέρα, Rovinj

Το Rovinj (ή Rovigno στα ιταλικά) το έμαθα μέσα από τον οδηγό του Lonely planet. Έλεγε ότι είναι τουριστικό μέρος και ότι αξίζει το κόπο να το επισκεφθείτε. Είδα στον χάρτη ότι βόλευε να σταματήσω διότι ήταν κάπου ανάμεσα στα μέρη που ήθελα να πάω και δεν έβγαιναν σε 1-2 μέρες.

https://www.google.hr/maps/place/%CE%A1%CF%8C%CE%B2%CE%B9%CE%BD%CE%B9/@45.2017846,13.7997732,9z/data=!4m5!3m4!1s0x477cbf634d5c86ff:0xffc69f61c598ae53!8m2!3d45.0811661!4d13.6387067?hl=el

Μάλλον ήρθα την καλύτερη εποχή διότι ήδη έχει αρκετούς τουρίστες χωρίς όμως να είναι τόσοι που να σε πνίγουν ή να μην εξυπηρετείσαι. Η παλιά πόλη είναι χτισμένη πάνω σ' ένα νησάκι το οποίο αργότερα με προσχώσεις (φυσικές ή τεχνητές δεν ξέρω) ενώθηκε με την στεριά και από νησί έγινε χερσόνησος. Το λιμάνι του είναι γεμάτο από σκάφη
ενώ υπάρχει καινούργια μαρίνα για τα κότερα. Χθες το απόγευμα αφού περιηγήθηκα την παλιά πόλη έβγαλα αρκετές φωτογραφίες.




και τέλος κάθισα να φάω θαλασσινά  δίπλα στο λιμανάκι πίνοντας ένα ποτήρι λευκό κρασί ενώ μίλαγα στο facebook με την Diana και στο viber με την Αθηνά.

Σήμερα το πρωί ξανακατέβηκα στο Rovinj και περπάτησα στο εθνικό πάρκο που βρίσκεται στην άκρη της πόλης. Απ' ότι λένε τα έντυπα είναι το παλαιότερο εθνικό πάρκο της Αδριατικής (από το 1948) και βρίσκεται σ' έναν λόφο που καταλήγει στην θάλασσα. Εκεί ντόπιοι και τουρίστες πάνε για να τρέξουν ή να περπατήσουν...

...να κάνουν βόλτα με το ποδήλατο...

...να κάνουν πικ-νικ...

...αναρίχηση...

ή ...απλώς να πάνε με το ποδήλατο για μπάνιο.


Μετά επέστρεψα στην πόλη και επισκέφθηκα τον ναό της Αγίας Ευφημίας ο οποίος δεσπόζει πάνω στον λόφο και στον οποίο βρίσκονται τα λείψανα της Αγίας που είναι και πολιούχος του Rovinj. Τα λείψανα μεταφέρθηκαν (μπορεί και ν' αρπάχθηκαν αλλά να μην το λένε, ποιός ξέρει;) από την Κωνσταντινούπολη (αναφέρεται ως Constantinople) μαζί με την σαρκοφάγο της το 800 μ.Χ. Και το ενημερωτικό έντυπο καταλήγει: "..so the martyr of Chalcedon is a celebrated guardian of the city"

Το παραπάνω άγαλμα δείχνει την Αγ. Ευφημία να ακουμπά σε έναν οδοντωτό τροχό με τον οποίο μαρτύρησε ενώ από πίσω είναι η μαρμάρινη σαρκοφάγος.

Λίγο πριν επιστρέψω στο camping κάθισα ν' απολαύσω έναν καπουτσίνο (και δεν έχω μπει ακόμα Ιταλία).
Αχ! δύσκολοι καιροί για πρίγκηπες.


Αύριο μάλλον θα κινηθώ προς Βενετία.

Μιχάλης
21 Μαΐου (χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν)
χλμ ημέρας: 17
συνολικά χλμ: 1739

2 σχόλια:

  1. Τι ωραία πόλη!!Πρώτη φορά την ακούω.. τόσο άσχετη είμαι;;; (μην πείς ναί!!)
    Περιμένω την ανταπόκριση από Βενετία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ωραία πόλη!!Πρώτη φορά την ακούω.. τόσο άσχετη είμαι;;; (μην πείς ναί!!)
    Περιμένω την ανταπόκριση από Βενετία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή